Een kind een drone geven: goed idee of niet?

Als kind speelde je zelf vroeger misschien wel met vliegtuigjes, al dan niet radiografisch bestuurbaar. Hartstikke leuk, om iets door de lucht te laten vliegen! Na de vliegtuigjes volgden de helikopters en zelfs vliegende autootjes, allemaal van vederlicht materiaal en duidelijk bedoeld als speelgoed. Sinds een paar jaar lijken deze definitief te zijn vervangen door drones, en zie je deze steeds vaker prominent bovenaan de verlanglijstjes van heel wat kinderen pronken.

 

Is het een goed idee, een drone kopen voor een kind? En wat voor model kies je dan?

 

Vliegen!

 

Het is van alle tijden: speelgoed dat echt kan vliegen. Vooral de varianten waarbij je met een afstandsbediening zelf een object de lucht in kan sturen, kan laten vliegen en daarna (als het meezit) weer netjes kan laten landen zijn al sinds mensenheugenis hartstikke populair. Prima, want naast heel erg leuk is dit soort speelgoed ook erg leerzaam. Kinderen leren het verband tussen actie en reactie inzien, bijvoorbeeld. Het speelgoed beweegt op basis van wat het kind op de afstandsbediening doet: stuur je naar links, dan gaat het naar links, let je niet goed op dan valt het speelgoed zomaar uit de lucht.

 

Veel kinderen hebben nu hun zinnen gezet op een drone, en dat is logisch. Ook hier gaat het om ‘speelgoed’ dat zij zelf kunnen laten vliegen. Bij drones is het echter wel opletten geblazen: lang niet alle drones zijn als speelgoed bedoeld, en zijn geschikt voor jouw kind. Ga je een drone kopen voor je kind, bekijk dan dus goed de mogelijkheden en kies er eentje die bij hem of haar past.

 

Voor alle leeftijden

 

Is je kind nog jong, en ziet hij of zij de drone echt als speelgoed? Kies dan voor een goedkope variant, die je gewoon in de speelgoedwinkel kunt vinden. Het gaat hier puur om speelplezier, een vervanger van het radiografisch bestuurbare helikoptertje, waar je niet te veel geld aan uit moet geven. Mocht je kind de drone kwijtraken of een kleine crash veroorzaken is er dan niet meteen een kapitaal verloren gegaan.

 

Is je kind al wat ouder, zelfstandiger en verantwoordelijker? Heeft het interesse in fotografie of filmen? Dan kun je je zoektocht naar een drone beter in een fotozaak starten. De DJI Spark is bijvoorbeeld een lichtgewicht, makkelijk te besturen drone, waar ook hele mooie beelden mee kunnen worden gemaakt. Wat duurder in aanschaf, maar voor een kind dat er serieus mee aan de slag wil een mooie eerste stap.